Verduurzamen in het hart van het huis: de keuken

Aardbevingen en vervuiling zijn belangrijke trends die ons dagelijks aangaan. Behalve dat ze ons het leven kosten, zorgen ze er ook voor dat ons milieu in duigen valt. Er is dan ook veel aandacht gegeven aan duurzaamheid in het huishouden, vanaf het bouwen van goed functionerende keukens tot minder energie verbruik bij het koken. In dit artikel lees je meer over de keuken als locatie om duurzaamheid te realiseren.

Waarom verduurzamen in het huis?

Het is belangrijk om het milieu in het huis verduurzamen. Hieronder zijn 5 redenen waarom je in de keuken moet verduurzamen:

1. Vermindering van broeikasgasemissies

Er worden jaarlijks miljoenen ton broeikasgassen uitgestoten. Door de keuken te verduurzamen, kunnen we hiermee een significante bijdrage leveren aan het reduceren van de emissies van broeikasgassen.

2. Goes duurzaamheid

Door goed voor je gezin te gaan doorduurzaamheid, voorkom je dat er nog meer energieverbruik en CO 2 -uitstoot ontstaat dan nodig is. Dit betekent minder milieuvervuiling en betaalbarere energie in het geheel voor jou en je familie!

3. Kwaliteitswinst door besparing op brandstofkilometers

Energieverbruik is een belangrijkefactor bij de economische groei en positieve invloed op onze leefmilieuwaarden omdat het tot besparingen leidt in het verbruik van brandstof. Door keuken te verduurzamen krijg je hierdoor kwaliteitswinst op verschillende terreinen: minder afval, meer energiebesparing en minder CO 2 -uitstoot.

4. Besparen op water

Het verbruik van water is een groot milieuvervuilender factoor. Door goed voor je gezin te gaan doorduurzaamheid, kun je besparen op het verbruik van water met name door het verminderen van het aantal wastafels en wasbakken in huis.

5. Voorkomen van brand

Er is een grote kans dat een oud huis niet zonder incident zal overleven wanneer er bijvoorbeeld een gasbrand zal uitbreken. Door keuken te verduurzamen, voorkom je dit en betaal je daarmee ook in het verleden.

De verschillende manieren om in te bouwen en te onderhouden uw keuken

Op zoek naar werkzaamheden die je keuken verduurzamen? Hieronder vind je verschillende manieren om in te bouwen en te onderhouden je keuken.

Het aanbrengen van een vloer met isolatie is de meest effectieve manier om uw keuken energiezuiniger te maken. Dit doe je door het materiaal in de vloer vast te leggen aan de wand of dak, waardoor er geen warmteverlies kan optreden tussen boven en onder. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig schoon water in te laten lopen en eventueel afzuigkapje in te schakelen.

Je kunt ook bepaalde apparatuur verbannen of vervangen door zuiniger modellen. Zo kun je bijvoorbeeld gaan wonen met elektriciteitsopwekkers die flexibel zijn in functie van het moment waarop je je bestelling plaatst. Of misschien is het beter om alle apparatuur uit elkaar te halen en opnieuw op maat samengesteld te nemen.

Welke producten gebruik je bij het verduurzamen van de keuken?

De keuken is een belangrijk vertrek in huis en daarom is het belangrijk dat deze goed verduurzaamd wordt. In dit artikel geven we een aantal tips om de keuken te verduurzamen:

1. Verwijder alle vieze materialen: schoonmaken met een zachte detergent of zeep, afscheid maken van frituurgoed, spoelwasser en vaatwasser schoonmaken met warm water en soap. Laat de kast, de tafel en het aanrecht opnieuw drogen.

2. Verwerken papierafval tot compost: breng het naar een composthoop of plaats het op een compostezakje om het te verwerken.

3. Gebruik niet-persoonlijke oliën: verbruik alleen maar gerecyclede oliën zoals olie uit fruit of boomvlees. Hierdoor besparen je huidcellulose, die nodig is voor een goede hydratatie.

4. Gebruik minder water: probeer meer te drinken dan je normaal gebruikt en laad je vaatwasser op wanneer het nodig is. Gebruik vergelijkbare producten als shampoo en handdoeken in plaats van verschillende soorten wassen product.

5. Bespaar energie: draai de kookplaten niet volledig uit, vermijd warm water boven het vuur en bewaar de spullen die je wel nodig hebt zo lang mogelijk in het zonnetje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *