Hoe kun je energie besparen in de slaapkamer?

Slaapkamer energie besparen is een groeiende trends in Nederland. Er wordt steeds meer bewust geworden van de schadelijke impact die verkeersligging en overconsumptie hebben op ons milieu en op ons planetair leven. Zo besparen we energie in de slaapkamer en stimuleren we dus ook het duurzaam bouwen.

Wat zijn de beste ideeën om energie in de slaapkamer te besparen?

De beste manier om energie in de slaapkamer te besparen is door eenvoudige maatregelen te nemen zoals licht uitdoen in de kamer en dingen wegzuwerven die je niet meer nodig hebt. Ook kan je energie besparen door gebruik te maken van een airco in de kamer of door bepaalde apparatuur af te schaffen.

Welke verbeterpunten heb je als je energie wil besparen in de slaapkamer?

De slaapkamer heeft vaak een hoge energierekening. Er is dan ook wel wat mogelijk om hiermee op te vangen. Hieronderonder volgen enkele tips om energie in de slaapkamer te besparen:

Vermijd elektriciteit in de nacht
Net als alle andere dingen moet je er goed voor zorgen dat je altijd alles uit de slaapkamer verbreekt als je gaat slapen. Doe bijvoorbeeld alle lichten aan en laat de kachel uit. Dit betekent niet dat je geen warmte meer wil, maar wel dat je minder electronica gebruikt die weinig of geen duurzame energie oplevert (zoals lampjes en tv’s).

Hergebruik oude spullen
Je kunt oude spullen hergebruiken in de slaapkamer. Zo kan je bijvoorbeeld een oude katoenen deken gebruiken als bed. Dit betekent dat je geen energie meer verbruikt voor het schoonmaken van bedding of matrassen.

Slaap in een goed isolatiebed
Er is nu nog maar weinig duurzame energie beschikbaar, dus het is belangrijk om zo min mogelijk energie te verbruiken. Door in een goed isolatiebed te slapen voorkom je dat er warmte aan het plafond of muren blijft hangen, waardoor energie wordt verbruikt om die te warmen.

Tips voor een goede slaapkamer energieneutraalheid

De slaapkamer is een belangrijke ruimte in je huis, waar je rust en zachtheid kan vinden. Om deze reden is het belangrijk om deze kamer energieneutraal te maken. Hieronder leggen we u 5 tips voor een goede slaapkamer energieneutraalheid:

1. Beperk het aantal lampen in de kamer tot één die je gebruikt (of verbied het gebruik van lichten in bed). Dit helpt om energie te besparen en het milieu te helpen.

2. Verwijder alle luchtschermen uit de kamer om maximaal fijn stof te halen (luchtschermen leiden meest stof op). Doe dit door ze op een zacht paardje of zeepboard te hangen en dan niet vervuild met crème of andere producten die verouderd worden.

3. Benut het ventilatiesysteem in de kamer om de lucht op te blazen en te laten verdwijnen (dit zorgt voor een zuinige energieverbruik). Verwijder dan alle ramen in de kamer behalve één die toegang geeft tot het ventilatiesysteem om zo buitensmogelijkheden tegen te gaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *